2023 yılı için belirlenen harç bedelleri aşağıdaki gibidir.
Süre | Harç *** | Defter | Toplam |
---|---|---|---|
1 Yıl | 1.008.30 TL | 5001.00 TL | 1.509,30 TL |
2 Yıl | 1.646,12 TL | 501,00 TL | 2.147,10 TL |
3 Yıl | 2.338,54 TL | 501,00 TL | 2.839,50 TL |
3+ Yıl | 3.295,57 TL | 501,00 TL | 3.796,50 TL |
6 Ay | 689,70 TL | 501,00 TL | 1.190,70 TL |
Umuma Mahsus
Hususi Pasaport
Hizmet Pasaportu
Diplomatik Pasaport
Gemi Adamı Cüzdanı
Geçici Pasaport
Öğrenci Pasaportu
Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler. Bordo pasaport, 38 sayfadan oluşur ve verilen vizeler bu pasaport üzerine işlenir. Talebe göre 6 aydan 10 yıla kadarki süreyi kapsayacak şekilde verilebilir.
Umuma mahsus, herkese açık ve herkes için anlamına gelir.
Umuma mahsus pasaport alma işlemi için gerekli şartları ve belgeleri tamamladığınız takdirde ilçe nüfus müdürlüklerine randevulu ya da randevusuz bir şekilde giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Online pasaport başvurusu yapmak için ilgili yere tıklayabilirsiniz. Yabancı ülkelerde bulunanlar ise kayıtlı oldukları konsolosluk üzerinden başvurularını yapabilirler. Pasaport başvurusunda bulunacak kişilerin, yaş farkı gözetilmeden şahsen başvuru yapması gerekir.
Bordo pasaport başvurusunda bulunmak istiyorsanız aşağıdaki belgeleri tamamlamanız gerekiyor. İlgili sayfadan online randevu alarak pasaport işlemlerini gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Böylece zamandan tasarruf edebilirsiniz. T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslıHarç ve cüzdan bedeli makbuzu (25 yaş altı öğrenciler harçtan muaftır)2 adet biyometrik fotoğraf60 günü geçmemiş öğrenci belgesi (Umuma mahsus pasaport almak isteyen öğrenciler için özel şart)Reşit olmayan veya engelli bireyler için muvafakat belgesiVarsa eski pasaport
Pasaport defter ve harç bedelleri için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
AkbankAktifbankAlbarakaTürk Katılım BankasıAlternatif BankAnadolubankArap Türk BankasıCitibankDenizbankBurganBankFibaBankaFinansbankGaranti BankasıHSBC BankING BankKuveyt Türk Katılım BankasıOdeabankŞekerbankT.C. Ziraat BankasıICBC Turkey Bank A.Ş.TurkishBankTurkland BankTürk Ekonomi Bankası (TEB)Türkiye Finans Katılım BankasıTürkiye Halk BankasıTürkiye İş BankasıTürkiye Vakıflar BankasıYapı ve Kredi Bankası uş veya iptal edilmiş olsa bile eski pasaportlarınızı vize müracaatı sırasında göstermenizin sizin için bir ‘’Referans’’olacağını unutmayınız.
Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar.
Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.
Hususi pasaport başvurusu yapacak kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekir. Yeşil pasaport başvurusu için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online olarak alınabilir.
Yeşil pasaport hakkını kullanmak isteyenler, aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvurularını yapabilir.
Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri
Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge
İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge
Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge
18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname1 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm) Nüfus cüzdanının aslı
Hususi yeşil pasaportlar, çalıştığınız kurumdaki yöneticinizin talebine ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen parametrelere göre 6 aydan 5 yıla kadar verilebilmektedir.
Yeşil pasaport sahibi kişilerin vizesiz gidebileceği ülkeler listesine buradan ulaşabilirsiniz. Hususi pasaport ayrıca pasaport harcından da muaf tutulur.
dolmuş veya iptal edilmiş olsa bile eski pasaportlarınızı vize müracaatı sırasında göstermenizin sizin için bir ‘’Referans’’olacağını unutmayınız.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir. Milli sporcular da bu pasaportları kullanır. 5682 Sayılı Pasaport Kanunu gereğince sadece görev süresini kapsar. Gri pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sunar.
Hizmet pasaportunun süresi, görev süresini kapsayacak şekilde olmak üzere düzenlenir. Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar. Görev bittikten sonra ise pasaport, alınan kuruma geri verilir. Kurum da il nüfus müdürlüğüne pasaportu teslim eder.
Hizmet pasaportu başvurusunda bulunacak kişiler için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir. Pasaport talep işleminde bulunacaklar, bu belgeleri tamamlayarak pasaportlarını temin edebilirler.
Gri pasaport, 3 ila 5 gün arasında elinize geçmektedir.
Hizmet pasaportu sadece görev sürelerini kapsayan bir pasaport türüdür. Bu tür pasaportlar ile turistik amaçla yurt dışına çıkamazsınız. Bu tür durumlarda hem sizin hem de pasaportu size temin eden kurumun zan altında olacağını bilmeniz gerekir.
Diplomatik pasaport; diplomatların satüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan ve Dışişleri Bakanlığınca verilen bir tür uluslararası kimlik belgesidir. Diplomatik pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir. Siyah renklidir, 28 sayfaya sahiptir ve hiçbir harca tabi değildir.
Pasaport türleri arasında sahip olmak için en çok kriterin karşılanması gereken seçenek olan diplomatik pasaport, sadece devlet adına görev yapan kişilere verilmekte olduğu için ön başvuru online olarak yapılabilmektedir. İlgili sayfadan diplomatik e-pasaport için başvuru yapılabilir.
Diğer gerekli olan belgeleri, yukarıda verdiğimiz diplomatik e-pasaport başvuru sayfası üzerinden öğrenebilirsiniz.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Diplomatik pasaportlar, devletin belirli kademelerinde çalışan görevlilere ve belirli şartlara tabi olmak üzere bu kişilerin ailelerine verilir.
TBMM üyeleri,
TBMM üyesi olmayan bakanlar,
Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri,
Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay birinci ve ikinci başkanları,
T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Liman Müdürlüklerince Türkiye karasularında ve Dünya sularında gemilerde görev alan memur ve gemi mürettebatına verilen gemi adamının sertifikalarının bulunduğu ve gemi adamının daha önce çalıştığı gemilerin kayıt altında tutulduğu Emniyet Müdürlüğünce onaylandıktan sonra pasaport yerine de geçen bir belgedir.
Öğrenimleri sırasında başarılı olarak gördüklerini belgeleyen,
İdare tarafından onaylanmış kurumlarda gemi adamlarına İdare tarafından gemi adamı belgeleri verilir. GEMİ ADAMI CÜZDANI ÇIKARTMAK Uluslararası Yurt İçi Çalışan Her Türlü Gemilerin Mesleğinize Göre Personel Kadrosunda Çalışabileceğiniz Anlamına Gelir. Gemi Adamı Cüzdanı Çıkarmak İçin Yapmanız Gereken Aşağıdaki Evrakları ilgili birime iletmeniz gerekmektedir.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir. Benzer acil durumlarda da Türk elçiliği tarafından yapılacak değerlendirmeye göre verilebilen geçici pasaport; pembe renklidir, tek sayfadır ve Türkiye’ye giriş yaptığınız anda sizden geri alınır.
Geçici pasaport, bulunduğunuz ülkedeki Türk elçiliklerinden alınmaktadır. Diplomatik pasaport (siyah pasaport), umuma mahsus pasaport (bordo pasaport), hususi pasaport (yeşil pasaport) veya hizmet pasaportunun (gri pasaport) kaybı, çalınması ya da zarar görmesi gibi durumlarla dış temsilciliklere başvuru yaparak bu pasaport türünü -eğer başvurunuz uygun görülürse alabilirsiniz.
Kayıp ve çalıntı nedeni ile geçici pasaport başvurusu için öncelikle bulunduğunuz bölgeden sorumlu emniyet müdürlüğüne giderek kayıp belgesi almanız gerekmektedir. Polis tutanağı ve kimlik belgenizle gittiğiniz Türk elçiliğine geçici pasaport için başvuru yapabilirsiniz.
Acil durumlarda verilen geçici pasaport için defter bedeli ya da harç ücreti ödenmez. Bu türdeki pasaportlar tek seferliktir ve sadece Türkiye’ye dönüş için kullanabilirsiniz. Ülkeye girişte emniyet görevlilerine teslim edersiniz. Bu nedenle de sizden bir hizmet bedeli talep edilmez.
Geçici pasaporta başvurmayı düşünüyorsanız aşağıdaki belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekir. Özel durumunuza bağlı olarak dış temsilcilikler sizden başka belgeler de talep edebilir.
Pasaport kaybı durumunda polis tutanağı
Yurt dışı ziyaretinizde pasaportunuzu kaybettiyseniz ya da sağlık sorunu, yakın akraba vefatı gibi acil durumlarda seyahat belgesine ihtiyaç duyuyorsanız bu pasaport türüne başvurabilirsiniz. Geçici pasaport ile ilgili bilmeniz gereken en önemli nokta, bu pasaportun sadece Türkiye’ye tek seferlik giriş hakkı verdiğidir. Yani bulunduğunuz yerden aktarma yaparak Türkiye’ye gitmeniz gerekirse aktarma yaptığınız ülkedeki sınır görevlilerinin sizi ülkeye almama hakkı mevcuttur. Bu nedenle aktarmasız olarak Türkiye’ye dönüş yapmanız daha doğru olacaktır. Geçici pasaport ile başka ülkeye geçiş yapamazsınız. Pembe pasaport sadece 1 aylığına geçerli bir seyahat belgesidir; ama mümkün olduğunca çabuk Türkiye’ye dönmeniz tavsiye edilir. Pasaportunuzu kaybedip ülkeye dönüş yaptıysanız havalimanındaki pasaport kontrolü görevlilerine bunu belirterek sıraya girmeden ülkeye giriş yapabilirsiniz.
Pasaportunuzu kaybettiğinizde vize hakkınızı da kaybetmiş olursunuz.
Öğrenci pasaportu, seyahat ya da eğitim amacıyla yurt dışına çıkmayı planlayan öğrencilere verilen seyahat belgesine denir. Öğrenci pasaportu, belirlenmiş şartları karşılayan her öğrenciye verilir. Temele bordo pasaporttur ama öğrencilere göre özel olarak düzenlenmiştir.
Öğrenci pasaportu sayesinde harç bedellerini ödememek mümkündür. 25 yaşın altındaki öğrencilere yasa gereği harç bedeli uygulanmaz. Bu noktada belirli yaş aralığında ve öğrenci olmanız yeterlidir.
25 yaş altı öğrenciler, harç ücretini ödememek için öncelikle Nüfus Müdürlüğü üzerinden bordo pasaporta başvuru yapmalıdır. Randevu anında öğrenci pasaportu başvurusu olduğunu gişe memurlarına bildiren öğrenciler, harç bedelinden muaf olur.
Online başvuru yaparken pasaport türleri arasında öğrencilere özel bir seçenek yoktur. Pasaport başvurusu esnasında bordo pasaportu seçmek yeterlidir. Bu noktada sadece 25 altı öğrenim gören kişilerin harç bedelinden muaf tutulacağı unutulmamalıdır.
Öğrenci pasaportu almak için standart prosedür uygulanmaktadır. İlgili il ve ilçe nüfus müdürlüklerine gidilerek pasaport temin edilebilir.
Başvuru yaptıktan sonra randevu anında aşağıdaki belgelerin tamamlanmış olmasına özen gösterin. Bu pasaportu çıkarmak için bordo pasaport alırken istenen belgelerin yanına öğrenci belgenizi eklemeniz yeterlidir:
25 yaşından küçük öğrenciler pasaport harcından muaftır. 25 yaşından büyük öğrenciler pasaport almak istiyorlarsa standart prosedüre tabi tutulurlar. Bu noktada defter ücreti öderler.
Tüm pasaportlar için yurt içinde öngörülen çıkış süresi 5 – 7 gün arasındadır. Yurt dışı başvuruları ise 7 – 10 gün arasında tamamlanır. Pasaportlar, bu sürelerin ardından PTT aracılığı ile sahiplerine ulaştırılır.